Op de meeste websites zijn er twee manieren om bezoekers naar de juiste informatie te leiden: via de navigatie (de menu’s) en via de zoekfunctie. Ook bij de meest populaire websites op het internet, zoals Youtube, Instagram, LinkedIn, Twitter, Medium of Reddit vormt zoektechnologie dus de basis om bezoekers naar de juiste content te leiden. In deze blog leggen we uit wat site search precies is, en waarom het belangrijk is dat je voor een goed werkende site search oplossing kiest.

Zoektechnologie vormt de basis voor hoe de meeste mensen het internet gebruiken en de meeste websites hebben wel ergens een zoekbalk staan. Dat geldt zeker voor grote websites met veel pagina’s. Bezoekers typen hun zoekwoord in en, voilà, de zoekresultaten van die website verschijnen op het scherm.

Dat is site search: zoeken op een website. Dit is dus iets anders dan bijvoorbeeld de zoekmachine van Google, waarmee op het hele internet (althans, een groot gedeelte) kan worden gezocht. En hoewel site search eenvoudig te gebruiken is, is de achterliggende techniek complex.

Elke keer als je wat intypt in de zoekbalk vindt er achter de schermen razendsnel een complexe zoekactie plaats: binnen een fractie van een seconde komen de zoekresultaten tevoorschijn. En bij geen zoekresultaat wordt de bezoeker alsnog geholpen.
Kleine kanttekening: zo hoort het te gaan, als een website een goedwerkende site search heeft. Dat is helaas niet in alle gevallen aan de orde.

Voor wie is site search

Een zoekbalk is voor elke website met meer dan een paar pagina’s al interessant. Maar zodra een website groter worden en dus meer content bevat (zoals sub-pagina’s met informatie, pfd-documenten, etc.) wordt het steeds belangrijker dat bezoekers snel door die content kunnen navigeren. De gebruikersinterface (in de vorm van een goede navigatiestructuur) wordt daardoor belangrijker: er moet goed nagedacht worden over de lay-out en de indeling van de website. Maar ook de zoekfunctie moet aan hogere eisen voldoen.

Een goede zoekfunctie is cruciaal voor organisaties met grote websites met veel content en veel traffic. Dat kunnen websites van banken, verzekeraars of telecomproviders zijn, maar ook van onderwijsinstellingen, overheden en zorginstellingen.

Webwinkels

Webwinkels vormen een aparte categorie, want daarbij is een zoekfunctie natuurlijk essentieel: alle producten moeten vindbaar zijn voor potentiële klanten. Zoektechnologie voor webwinkels is gerelateerd, maar anders dan zoektechnologie voor content-gedreven search, waarbij vooral wordt gezocht op tekst, in plaats van op producteigenschappen.

De voordelen van site search

Dat bezoekers snel de juiste content kunnen vinden is natuurlijk essentieel voor een goedwerkende website.

De voordelen van een zoekfunctie spreken dan ook voor zich: bezoekers krijgen een betere gebruikerservaring en worden dus beter geholpen op je website. Daardoor converteren bezoekers sneller naar klanten.

Bovendien vinden bezoekers antwoorden op hun vragen via je website, waardoor er minder vragen bij de service desk binnenkomen.

Daarnaast kan een zoekfunctie de bounce-rate (het percentage bezoekers dat direct na aankomst de website verlaat) drastisch omlaag brengen.

Deze voordelen gelden in de praktijk alleen als de zoekfunctie goed en razendsnel werkt, en als deze zodanig beheerd wordt dat de juiste content wordt gevonden. Niets is zo frustrerend als het doorploegen van een lijst zoekresultaten, om vervolgens te constateren dat het gezochte resultaat er niet tussen staat. Als site search niet goed werkt, leidt dat tot gefrustreerde bezoekers die afhaken, met een hogere bounce-rate en lagere website engagement als gevolg.

Wat moet goede site search kunnen?

Niet alle zoekfuncties zijn dus even goed. Maar aan wat voor eisen moet je zoekfunctie voldoen om “goed” te werken?
Natuurlijk hangt dat af van wat je website vereist: grote en complexere websites stellen andere eisen aan een zoekfunctie dan kleinere websites.

Snelheid en features

Een complexe website bestaat soms uit tienduizenden pagina’s, verspreid over verschillende sub-domeinen, met content in meerdere talen. Het kan dan een hele uitdaging zijn om die content allemaal op de juiste manier via één zoekbalk te ontsluiten, en ook nog zodanig snel dat de bezoekers niet afhaken.

De BBC heeft uitgezocht dat voor elke extra seconde laadtijd al 10% van de bezoekers verdwijnt. Als de overgebleven bezoekers dan weer moeten wachten op de zoekresultaten, zal dat percentage natuurlijk nog veel hoger worden

Met name de relevantie is uitdagend: hoe zorg je dat de bezoekers niet te veel resultaten krijgen te zien, en dat die zoekresultaten het meest relevant zijn voor hun zoekterm? Hiervoor is goed functioneel beheer nodig (en dat moet dus wel mogelijk zijn, niet elke site search oplossing biedt die mogelijkheid aan).

Daarnaast helpt het enorm bij veel content als de zoekresultaten gefilterd kunnen worden. Bijvoorbeeld, een website van een ziekenhuis heeft heel veel pagina’s met veel informatie. Op zo’n website kunnen de zoekresultaten bijvoorbeeld worden gefilterd in verschillende categorieën, zoals “afdelingen”, “poliklinieken”, “informatiefolders”, “wetenschappelijk onderzoek”, etc. In de praktijk werkt dat op de website meestal met een checkbox waarin de bezoeker kan aangeven in welke categorie hij wil zoeken.

Features

Goede site search biedt daarnaast geavanceerde features om professioneel functioneel beheer, door marketing en communicatie mogelijk te maken.

Zo is een goed beheersysteem van belang: de statistieken van de zoekfunctie geven inzicht in het zoekgedrag van bezoekers. Zo kan populaire content meer aandacht krijgen en ontbrekende content worden aangevuld.
Andere voorbeelden van geavanceerde site search features zijn bijvoorbeeld real-time search (zoeken terwijl de zoekterm ingetypt wordt), automatische spellingcorrectie van zoektermen en synoniemen (zodat bepaalde zoekwoorden die hetzelfde betekenen ook hetzelfde resultaat geven). Denk ook aan contextual search: zoekresultaten die zich aanpassen aan de context of rol van de bezoeker. Vanzelfsprekend zijn er talloze andere features die waardevol zijn voor een professionele site search.

Zelf doen of uitbesteden?

Zoals inmiddels duidelijk is, is het zeker voor grotere websites essentieel om een goede zoekfunctie te hebben. Veel websitebeheerpakketten bieden een ingebouwde zoekfunctie, en hoewel dat voor eenvoudige websites vaak prima werkt, schieten deze standaardoplossingen voor grotere websites al snel te kort (om de hierboven genoemde redenen).

Een organisatie kan er in dat geval voor kiezen om een eigen zoekoplossing te laten bouwen door de IT-afdeling. Zoektechnologie is ingewikkeld en in de praktijk kost het vaak buitenproportioneel veel tijd, energie en geld om zelf een goede zoekfunctie in de lucht te houden.

Het alternatief is om te kiezen voor een search-as-a-service aanbieder, zoals Pandosearch. De hele zoekfunctie wordt dan geregeld door de aanbieder hiervan, terwijl het tegelijk ook mogelijk is om geavanceerd functioneel beheer te doen.

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over de mogelijkheden.

Meer weten over het verbeteren van je zoekfunctie?

Plan een gratis demo

Onze experts maken een vrijblijvend testrapport over je zoekfunctie en laten je zien wat je kunt verbeteren.
Neem contact op