Je wilt een goede zoekoplossing op je website en dat kun je op verschillende manieren regelen. Je kunt de standaard zoekfunctie van je CMS-systeem gebruiken, zelf een zoekfunctie ontwikkelen, of je zoekfunctie uitbesteden bij een expert. In dit artikel kijken we naar de voordelen van search-as-a-service.

De standaard zoekfunctie van een CMS-systeem is vaak eenvoudig in gebruik, maar doorgaans erg beperkt in de mogelijkheden. Geavanceerde features voor functioneel beheer (zoals analytics en rapportage) ontbreken vaak, naast het gebrek aan geavanceerde technische features (zoals spellingcorrectie en synoniemen, en nog veel meer natuurlijk). Als je website groter is, is een standaard zoekoplossing eigenlijk geen serieuze optie meer.

Het alternatief is dan om een eigen zoekfunctie te bouwen (en te onderhouden). Dit vereist in de eerste plaats een IT-team met de kennis van zoektechnologie, maar bovendien ook dat daar daadwerkelijk tijd voor wordt vrijgemaakt. Dit kost meestal buitenproportioneel veel tijd en energie, en gaat ten koste van de andere taken van de IT-afdeling. Bovendien moet de domeinspecifieke binnen de organisatie gehouden worden.

Zoektechnologie is achter de schermen enorm complex en het valt dus niet mee om dat zelf echt goed te doen. De total cost of ownership van een zelfgebouwde zoekoplossing is daardoor veel hoger dan deze in eerste instantie misschien lijkt.

Als zoektechnologie niet je core-business is, maar een goede zoekfunctie voor je website wel belangrijk is, dan ligt het voor de hand om dit uit te besteden bij een search-as-a-service-aanbieder.

Wanneer is search belangrijk?

Pandosearch heeft meer dan 15 jaar ervaring met zoektechnologie en we hebben inmiddels goed in beeld wanneer search-as-a-a-service de meeste waarde toevoegt. Klanten waarvoor het uitbesteden van de zoekfunctie het meest waardevol is, zijn organisaties met een website – of een groep kleinere websites – met veel traffic en met veel pagina’s met tekst (meestal meer dan 100). Dit zijn vaak websites die zich richten op consumenten.

Het is dus logisch dat een zoekfunctie extra belangrijk is op websites met veel informatie en veel bezoekers.

Uitbesteden

Het alternatief voor een standaard zoekfunctie, of het bouwen van een eigen oplossing, is om de zoekfunctie uit te besteden. Het is in theorie mogelijk om een dergelijke opdracht onder te brengen bij een IT-bedrijf maar in de praktijk leidt dit tot dezelfde problemen als bij het zelf ontwikkelen van de zoekfunctie. Zoektechnologie is complex en de meeste IT-bedrijven hebben niet de domeinspecifieke kennis in huis om een zoekfunctie voor langere tijd te onderhouden en door te ontwikkelen.

Search-as-service

Als je het technische gedeelte van je zoekfunctie wilt uitbesteden, dan is het de beste manier om dat bij een search-as-a-service-aanbieder te doen.

De aanbieder levert de zoekfunctie, inclusief beheertools en zorgt dat deze tegen een vaste prijs per maand goed functioneert en altijd technisch up-to-date blijft.

Specialistische kennis

Dat heeft een heleboel voordelen. Je website profiteert van state-of-the-art zoektechnologie, terwijl tegelijkertijd de IT-afdeling wordt ontzorgd. Dat scheelt tijd en geld en de IT’ers kunnen zich op de core-business richten. Daarbij garandeert search-as-a-service een kwalitatief hoogwaardige zoekfunctie, die 24/7 bereikbaar is: zowel de techniek als de infrastructuur zijn gewaarborgd.

Daarnaast hebben de functionele beheerders van de website - webmasters, content-beheerders, marketeers - de beschikking over geavanceerde tooling (rapportage, analytics, etc.) om meer inzicht te krijgen en uiteindelijk een betere website aan te bieden.
Een betere website leidt tot tevreden bezoekers die beter geholpen worden, wat weer leidt tot een hogere conversie en minder druk op de supportafdeling.

Een search-as-a-service provider heeft als core-business om zoektechnologie te ontwikkelen, en om het product up-to-date te houden. En omdat search technologie specifieke kennis en ervaring vereist, is het logisch om de zoekfunctie uit te besteden bij een aanbieder waar de engineers elke dag met zoektechnologie bezig zijn.

Meer features, onderhoud en security

Het spreekt voor zich dat een search-as-a-service oplossing alle geavanceerde features moet ondersteunen. We hebben hier in een ander artikel al eens aandacht aan besteed. Complexere websites stellen nu eenmaal meer (en complexere) eisen aan de zoekfunctie. Denk bijvoorbeeld aan content in meerdere talen die verspreid is over meerdere (sub-)domeinen, die regelmatig vernieuwd wordt, en die allemaal via één zoekbalk moet worden ontsloten. Andere geavanceerde features zijn bijvoorbeeld real-time zoeken, zoeksuggesties, synoniemen, spellingscontrole, analytics en rapportages, facetten, filterfuncties en nog veel meer.

Bovendien hoef je je geen zorgen meer te maken over het technisch onderhoud van de zoekfunctie: de search-as-a-service provider regelt dit, zodat deze up-to-date blijft en de security gewaarborgd is.

Meestal goedkoper en voorspelbare kosten

Niet elke aanbieder hanteert hetzelfde prijsmodel en sommige aanbieders rekenen bijvoorbeeld kosten per zoekopdracht. Omdat we bij Pandosearch voor onze klanten de kosten graag voorspelbaar maken, hanteren we een vaste prijs per maand voor onze zoektechnologie. Dat maakt het budgeteren van de zoekfunctie eenvoudig: de jaarlijkse kosten voor search zijn direct bekend.

Als je de kosten van een search-as-a-service-oplossing vergelijkt met het zelf ontwikkelen van een zoekfunctie (of met het inschakelen van een IT-dienstverlener die niet in zoektechniek gespecialiseerd is), dan liggen de kosten van de search-as-a-service-oplossing na de initiële investering vele malen lager.

Pandosearch heeft bij veel klanten – ook als die van een andere search-leverancier naar Pandosearch overstapten – regelmatig grote besparingen gerealiseerd.

Meedenken: wat heeft je website nodig?

Omdat het niet eenvoudig is goede site search in te richten, is het cruciaal dat een uitgebreide intake wordt gedaan: wat is er nodig om in dit specifieke geval de beste zoekfunctie te leveren? Onze engineers vragen altijd door en adviseren eerlijk over wat in onze ervaring de beste oplossing is. En dat leidt regelmatig tot kritische vragen en nieuwe inzichten aan beide kanten van de tafel en dat allemaal om ervoor te zorgen dat tijdens het implementatie precies wordt gemaakt wat de website nodig heeft.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor een betere en voordeligere zoekfunctie op je website? Neem gerust eens contact op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Meer weten over het verbeteren van je zoekfunctie?

Plan een gratis demo

Onze experts maken een vrijblijvend testrapport over je zoekfunctie en laten je zien wat je kunt verbeteren.
Neem contact op