Vier redenen
De bezoeker komt op je website, klikt op de search bar en typt een zoekterm in. Binnen een fractie van een seconde verschijnt … “Helaas, er is geen zoekresultaat gevonden.” De gemiddelde bezoeker zal denken dat de search functie hem in de steek laat en weinig zin hebben om het zoeken uitgebreid opnieuw te proberen. Dit leidt tot een teleurgestelde bezoeker die je website verlaat.
Maar zo hoeft het niet te zijn. Het “Geen Resultaat”-scherm is voor de aanbieder van de website een uitgelezen kans om de bezoeker te helpen. Als je op dit moment voor de juiste informatie zorgt, kun je de bezoeker juist een positieve gebruikservaring geven. Dat zorgt uiteindelijk voor een betere website en tevreden bezoekers. De meest voor de hand liggende redenen dat een bezoeker bij dit scherm uitkomt zijn:
1. De bezoeker heeft een typfout gemaakt;
2. De bezoeker zoekt iets dat de website niet aanbiedt – er mist dus content;
3. Het is de bezoeker niet duidelijk waar hij naar kan zoeken;
4. Er is (per ongeluk) een zoekfilter van toepassing.
Laten we bekijken hoe je de bezoeker in deze situaties met een paar simpele wijzigingen kunt helpen.
1. Typfouten
Mensen maken nou eenmaal typfouten, dus ook tijdens het “even snel” zoeken op een website. Dit is gelukkig eenvoudig te verhelpen. Een moderne site search oplossing corrigeert spelfouten en biedt daar een oplossing voor aan. Dat kan op twee manieren. Stel je voor dat de bezoeker zoekt op de term cotactgegevens.
- De zoekbalk corrigeert de zoekterm automatisch en toont de zoekresultaten voor de gecorrigeerde zoekterm, in dit geval de pagina met contactgegevens.
- De zoekbalk laat zien dat er geen zoekresultaten zijn, maar suggereert een correctie van de zoekterm: “bedoelde u misschien contactgegevens?“. De bezoeker kan met één klik zijn zoekterm corrigeren en komt zo alsnog bij de juiste pagina terecht.
Beide oplossingen, of een combinatie daarvan, helpen de bezoeker proactief. En eigenlijk is het voor een serieuze zoekfunctie niet acceptabel dat spelfouten niet gecorrigeerd worden. Dat geldt in het bijzonder voor websites waarbij informatietoegankelijkheid extra belangrijk is, zoals voor overheden, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en financiële instellingen.
2. De bezoeker zoekt niet-bestaande content
Stel de bezoeker van een verzekeraarswebsite, zoekt naar reisverzekering voor remote work. De website heeft wellicht wel artikelen over reisverzekeringen, maar geen content over dit specifieke onderwerp. Het is een kleine moeite om de bezoeker te vragen dit even te melden, zodat de contentbeheerders een artikel over dit specifieke onderwerp kunnen toevoegen.
“Missen wij informatie over dit onderwerp? Meldt het ons, zodat we deze kunnen toevoegen. Bedankt!’
Goede feedback is nooit weg, en op deze manier speel je eenvoudig in op de informatiebehoefte van je websitebezoekers, waarvan je misschien niet eens wist dat die er was.
Maar in dit geval geldt wel dat voorkomen beter is, dan genezen: een geavanceerde zoekoplossing zoals Pandosearch biedt tools aan om automatisch te monitoren welke zoekopdrachten er op de website worden gedaan, waar geen content op wordt gevonden. In de rapportages kan de content-afdeling zo eenvoudig bijhouden of er bepaalde informatie op de website ontbreekt, waar wel vraag naar is.
3. De bezoeker weet niet goed waar hij naar moet zoeken
Grotere organisaties zoals overheden, verzekeraars, banken of zorginstellingen bieden een scala aan diensten aan, en daarmee worden de websites en de informatie daarop automatisch complexer. Het kan voor bezoekers uitdagend zijn om de juiste informatie te vinden, en dat begint al bij de vraag waar eigenlijk op gezocht moet worden.
Ook in dit geval kan het “Geen resultaat”-scherm een uitkomst bieden en de bezoeker aan de hand nemen. Een simpele lijst met zoeksuggesties of meest-populaire zoektermen helpt de bezoeker z’n zoekopdracht verfijnen. Zo krijgt de bezoeker inzicht in wat de website allemaal te bieden heeft, en kan de juiste content met één klik alsnog worden gevonden.
Een geavanceerde zoekoplossing maakt het mogelijk om ook bij complexe informatie de bezoeker naar de juiste informatie te leiden.
4. Er is een zoekfilter van toepassing
Je zoekbalk ondersteunt een filterfunctie, toch? Zo niet – en dat is eigenlijk een ander onderwerp – zou je website de mogelijkheid moeten bieden om zoekresultaten te filteren, voor een veel betere gebruikerservaring.
Maar in het geval dat er inderdaad een filterfunctie is, kan het voorkomen dat er geen zoekresultaten getoond worden omdat er (te streng) gefilterd wordt. Soms staat er per ongeluk nog een filter aan, waardoor de zoekopdracht geen resultaat laat zien. Dit is eenvoudig op te lossen door het grafisch duidelijker te maken dat er een filter aan staat, en dit ook nog eens op het “Geen-resultaat”-scherm te benadrukken.
Conclusie
Er zijn vier belangrijke redenen waardoor bezoekers via de zoekbalk een “Geen resultaat”-scherm te zien krijgen. Dit scherm biedt een enorme kans om de gebruikerservaring van de bezoeker te verbeteren en deze alsnog naar de juiste informatie te leiden.
Zorg ervoor dat spelfouten gecorrigeerd worden, biedt de mogelijkheid om contact op te nemen als gezochte content ontbreekt, laat zoeksuggesties en meest-populaire zoektermen zien, en wijs de bezoeker op eventueel toegepaste filters.