Zoals we eerder schreven, zorgt een goede zoekfunctie op een website ervoor dat bezoekers snel de juiste informatie kunnen vinden. Het algoritme achter de zoekbalk levert voor elke zoekopdracht de meest relevante zoekresultaten. Maar niet iedere bezoeker is gelijk, en het kan dus zomaar zijn dat “het beste zoekresultaat” per bezoeker verschilt. Hier kan contextual search helpen. In deze blog leggen we uit wat contextual search is en wanneer het een goede toevoeging is aan je site search.

Context van de bezoeker

Websites die bestaan uit honderden of zelfs duizenden pagina's, richten zich zelden op één soort bezoeker. De content beslaat meerdere onderwerpen en categorieën. Het kan nuttig zijn voor de effectiviteit van de zoekfunctie, dat bekend is in welke categorie - welke context - de bezoeker zich bevindt. De zoekfunctie kan de zoekresultaten op die context aanpassen.

Een voorbeeld

Stel, een bezoeker leest een artikel over hypotheken op de website van een bank. Daarna zoekt deze bezoeker in de zoekbalk op het woord “rente”. In dit geval zal de bezoeker hoogstwaarschijnlijk op zoek zijn naar informatie over hypotheekrentes, en niet naar spaarrentes. De context “hypotheek” zorgt er dus voor dat andere content bovenin de zoekresultaten verschijnt dan als de context bijvoorbeeld “sparen” zou zijn.

Contextual search maakt dit soort onderscheid mogelijk: de techniek achter de zoekbalk houdt rekening met de context waarin de bezoeker zich bevindt.

Categorieën, maar ook rollen

De context beperkt zich niet tot een pagina of een categorie, maar kan ook een rol zijn. Een student die op de website van een bank komt, zoekt andere informatie dan een ondernemer op diezelfde website.

Om een rol als context te gebruiken, moet die rol wel door de website worden vastgesteld. Belangrijk is dat dit in compliance met de GDPR-regels gebeurt.

Als Pandosearch wordt gebruikt als search-as-a-service provider, dan kan de gewenste context achter de schermen eenvoudig aan een zoekopdracht worden meegegeven, via de API-koppeling die Pandosearch aanbiedt. In de zoekresultaten die Pandosearch teruggeeft zal dan rekening gehouden worden met de meegegeven context.

Altijd een goed idee?

Betekent dit dat contextual search altijd moet worden toegevoegd aan site search, en dat voor elke zoekopdracht een context moet worden meegegeven?

Nee, dat voert te ver. In sommige gevallen, zoals bij duidelijk afgescheiden content-categorieën, kan het beter zijn om verschillende zoekmachines op te tuigen, of juist helemaal geen context mee te geven.

Contextual search is met name geschikt als de context van de bezoeker waarschijnlijk relevant is, maar je niet met zekerheid kan zeggen dat andere content niet ook belangrijk is.

De bezoeker die eerst de hypotheek-pagina leest en daarna zoekt op “rente”, kan namelijk alsnog geïnteresseerd zijn in spaarrentes, in plaats van de verwachte hypotheekrentes. Door context mee te geven zal de pagina over hypotheekrentes hoog in de zoekresultaten komen, maar ook de pagina over spaarrentes zal gewoon te vinden zijn.

Maatwerk

Er zijn allerlei factoren die meewegen in de vraag of het goed is om context aan de zoekopdrachten mee te geven, of niet.

Zo kan het helpen om voor een bepaalde zoekvraag eerst de context-gerelateerde pagina’s vast te stellen. Dat zijn pagina’s die in ieder geval bovenaan de zoekresultaten moeten verschijnen. Daarna is het nuttig om ook een tegenvoorbeeld te definiëren: pagina’s die buiten de context vallen, maar alsnog in de top-10 van de zoekresultaten moeten verschijnen.

Je voelt al aan: dit is maatwerk. De engineers van Pandosearch adviseren graag over contextual search voor jouw zoekfunctie.

Meer weten over het verbeteren van je zoekfunctie?

Plan een gratis demo

Onze experts maken een vrijblijvend testrapport over je zoekfunctie en laten je zien wat je kunt verbeteren.
Neem contact op