Je wilt je sitebezoekers zo goed mogelijk helpen, de kosten van klantcontact verlagen en de conversie van je site verhogen. Daarvoor heb je een zoekfunctie nodig die je gebruikers helpt. Maar een zoekfunctie werkt pas echt optimaal als jij achter de schermen kunt meekijken en bijsturen.

Meten is weten, zeker als het om gebruikerservaring gaat. Om te weten of je website werkt heb je data nodig. Je houdt misschien de zoekdata van Google al nauwgezet in de gaten, maar gedetailleerde zoekdata van je eigen website kan een waardevolle aanvulling zijn. Waar zoeken gebruikers naar? Hebben ze het gevonden? En zo niet, was dat dan omdat het er gewoon niet was, of omdat hun zoekacties niet aansloten bij de content?

Waarom je zoekdata nodig hebt?

Je website is nooit af. Markten en wensen van gebruikers en klanten veranderen continu, en je websitenavigatie en –content moeten daarop inspelen. Je bent dus continu bezig met het aanpassen en aanvullen van het aanbod en de functionaliteit van je site. Voor overheden is het bijvoorbeeld belangrijk om de belangrijkste taken voor sitebezoekers, de zogeheten ‘toptaken’, duidelijk zichtbaar aan te bieden op de homepage. Als e-commercepartij wil je graag weten waar mensen naar zoeken, zodat je eventueel je aanbod kunt aanvullen met nieuwe producten.

Verbeteren, aanvullen en ontdekken

Terwijl jouw websitegebruikers bezig zijn hun zaken te regelen op je site, wil jij achter de schermen dus ‘meekijken’ om te zien welke zoekacties succesvol verlopen en welke niet. Klikdata, bijvoorbeeld uit Google Analytics, helpen je daarbij, maar ze vertellen niet het hele verhaal. Door data van zoekacties op je site te monitoren, kun je je content verbeteren door hem van de juiste zoektermen te voorzien, te verbeteren of aan te vullen. Je kunt ook je navigatie verbeteren, door veel gezochte termen een duidelijke plaats in het menu of op de homepage te geven. Ben je bezig met toptakenanalyse, dan is zoekdata van je sitezoekmachine waardevolle input voor het ontdekken van nieuwe taken.

Een heel nieuw product toegevoegd

Een goed voorbeeld is een vergelijkingssite die werkt met Pandosearch. Op basis van de data uit onze tool voegden zij uiteindelijk een hele nieuwe dienst toe. De zoekterm ‘fietsverzekering’ bleef maar opduiken in de data, dus werd daarvoor een vergelijkingspagina toegevoegd. Met succes, want de pagina wordt veel gebruikt en draagt duidelijk bij aan de conversie van de site.

Ook een goede zoekfunctie kan altijd beter

Niet alleen je site kun je verbeteren met zoekdata. We hebben in Pandosearch dus niet alleen een data-dashboard ingebouwd, maar ook tools waarmee een websitebeheerder handmatig zoektermen als belangrijk kan markeren, synoniemen kan opgeven voor belangrijke woorden en bepaalde pagina’s voorrang kunt geven in de zoekresultaten, omdat ze relevant zijn voor veelvoorkomende klantvragen. Ook je zoekfunctie zelf kan dus altijd beter, als je de juiste data hebt.

Meer weten over het verbeteren van je zoekfunctie?

Plan een gratis demo

Onze experts maken een vrijblijvend testrapport over je zoekfunctie en laten je zien wat je kunt verbeteren.
Neem contact op